
Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin Ankara Emniyeti’ndeki işkence iddiaları ile ilgili hazırladığı gözlem ve değerlendirme raporunun baro yönetim kurulunca yayımlanmaması üzerine Toplumsal Hukuk bir açıklama yayınladı.
Açıklamada; ““raporu neden yayımlamadınız” sorusunun bilinen ama yönetim kurulunca açıkça ifade edilmeyen cevabı, iddia sahibinin FETÖ suçlamasıyla soruşturuluyor olmasıdır” ifadesine yer verildi. İşkence ile mücadelenin “iddia sahibi/mağdur kim?”, “Mağdura yöneltilen suçlama ne?”, “İktidar ne der?” sorularına yanıt arayarak yürütülemeyeceğine dikkat çekilen açıklamada, “insan hakları ve demokrasi mücadelesinin koşulsuz yürütülebilmesinin koşulu da bağımsız, demokratik baroların inşasıdır” denildi.
Ne Olmuştu?
24 Ocak 2022 tarihinde Ankara TEM Şubede işkence ve kötü muamele iddiaları kamuoyuna ve basına yansımıştı. Aynı zamanda gözaltında bulunan bir şüphelinin yakını tarafından Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezine işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılması talebiyle başvuruda bulunmuştu. Kötü muamele ve işkence iddialarını yerinde incelemek üzere baro İnsan Hakları Merkezi tarafından görevlendirmeler yapılmış ve görevlendirilen avukatlar, 25 Ocak 2022 günü görüşme ve incelemelerde bulunmak üzere Ankara İl Emniyet Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gitmişti. Kurul, şikayetçi iki kişi ile yapılan görüşmeleri ve gözlemleri raporlaştırarak Ankara Barosu Yönetim Kuruluna sunmuştu. Raporda şikayetçi iki şüphelinin işkence anlatımları aktarılmış, basına yansıdığı kadarıyla uzun mülakat, itirafçı olmaya zorlama, tecavüz tehdidi, hakaret, tehdit gibi yöntemlerle birlikte çıplak bırakma, soğuk su ile ıslatma gibi iddialara yer verilmişti. Ankara Barosu konuyla ilgili bir açıklama yayımlayarak Baronun bilhassa ilimiz sınırları içinde yaşanan hak ihlallerinden haberdar olduğu, müdahale ettiği, hak ihlali iddialarının kamuoyu ile paylaşılacağı, bunun insan hakları mücadelesinin bir parçası olduğu ve Merkezin hazırladığı rapora istinaden savcılığa suç ihbarında bulunulduğu belirtilmişti. Açıklamada her ne kadar hak ihlali iddialarının kamuoyu ile paylaşılacağı belirtilmişse de Merkez adına düzenlenen rapor Merkezin talebine rağmen yayımlanmamıştı.
Raporun yayınlanmasında ısrar eden İnsan Hakları Merkezi yönetimi, buna karşılık baro yönetimiyle yaptığı görüşmelerden sonuç alamamıştı. Devamında İnsan Hakları Merkezi Başkanı Rıza Türmen, avukat Sercan Aran, avukat Nadire Nurdoğan, avukat Gizay Dulkadir ve Avukat Deniz Can Aydın ile tüm merkez üyeleri istifa etmişti.
Bir yanıt bırakın