
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ’17-25 Aralık süreciyle’ ilgili bir haberi paylaşan hakime ceza verilmesi nedeniyle Türkiye’nin “insan hakları ihlalinde bulunduğuna” hükmetti.
2015 yılında hakim olarak görev yapan İbrahim Kozan, hukukçuların üye olduğu ‘Hukuk Medeniyeti‘ isimli Facebook grubunda bir haber linki paylaştı. “17 Aralık’ı kapatana sicil affı, operasyonu yapana ihraç” başlığı ile GriHat sitesinde yayınlanan haberde; 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasını yürüten yargı görevlilerinin meslekten ihracı ve soruşturmayı kapatan savcı Ekrem Aydıner’in sicilinin temizlenmesi eleştiriliyordu. Paylaşılan haber Facebook grubunda tartışıldı ve çok sayıda yorum yapıldı.
Bir savcı, paylaşımı nedeniyle hakim Kozan’ı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)’ya şikayet etti. HSYK, Kozan’a kınama cezası verdi, itiraz üzerine konuyu görüşen HSK Genel Kurulu 3 Ekim 2018 tarihinde kınama cezasını kesinleştirdi. Hakim İbrahim Kozan, bunun üzerine AİHM’e başvurdu.
1 Mart 2022’de Kozan’ın yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesi ve etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Türkiye, karar gereği Kozan’a 6 bin Euro manevi tazminat ve 4 bin Euro masraf olmak üzere 10 bin Euro tazminat ödeyecek.
“Cezanın Gerçek Nedeni”
Hakim Kozan, AİHM başvurusunda; kendisine verilen disiplin cezasının gerçek nedeninin, HSYK seçimlerinde hükümetin kurdurduğu ve doğrudan desteklediği Yargıda Birlik Platformu üyelerine oy vermemesi olduğunu iddia etti. AİHM verdiği ihlal kararında bu iddiaya ayrıca yer verdi. Kararın 55. paragrafında şu ifadeler yer aldı: “Mahkeme ayrıca, başvuranın, kendisine uygulanan disiplin cezasının gerçek nedeninin, doğrudan Adalet Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Yargı Birliği Platformu’ adaylarına oy vermemiş olması olduğu yönündeki iddiasını da not eder.”
Hakim İbrahim Kozan
Sivas’ta hakimlik görevini yerine getirirken , HSYK genel kurulunun 24 Ağustos 2016 tarih ve 2016/426 sayılı kararı ile 2.846 diğer yargıç gibi meslekten ihraç edilmiştir. FETÖ/PDY şüphesi nedeniyle alınan karar 29 Kasım 2016’da bu karar kesinleşti. Kozan, kamu görevinden ihraç edildiği bu karara karşı Danıştay’da iptal davası açmıştır. Dava hala derdesttir.
Ankara Cumhuriyet Savcılığı, 27 Eylül 2017 tarihli iddianame ile Kozan hakkında FETÖ/PDY örgütüne mensup olduğu gerekçesiyle Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde ceza davası açmıştır. Ağır Ceza Mahkemesi 6 Nisan 2018 tarihli kararında, başvuranı kendisine yöneltilen suçlamalardan suçlu bulmuş ve silahlı terör örgütüne üye olmaktan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştır. Kozan, mahkûmiyetine maddi ve hukuki açıdan itiraz etmiştir. Söz konusu ceza davası halen derdesttir.
Kozan’ın kararla ilgili bir haber sitesine verdiği demeç için tıklayın.
Bir yanıt bırakın